Biography and artist statement

Text by Stephanie Lemmens, based on an interview from January 2024. Original in Dutch.

Mijn naam is Joanna Kraszewska. Ik ben kunstenares.

Ik ben geboren in 1979 in Ruda Slaska, een kleine steenkoolmijnstad waar mijn grootouders naartoe verhuisden vanuit twee geografische uitersten in Polen; de ene plek lag voor de oorlog in Duitsland, de andere maakt vandaag deel uit van Oekraïne. Toen ik twee jaar oud was, verhuisden mijn ouders naar Wrocław, een grotere stad in Polen, 200 km naar het westen. Nadien keerden we regelmatig terug naar de industriële landschappen van mijn geboortestad.

Ik studeerde Kunstgeschiedenis aan de University of Wroclaw en mijn honger naar meer kunstpraktijk, en minder geschiedenis, deed me vertrekken naar België. Ik voltooide de kunstopleiding, eerst in Bergen aan de Ecole Supérieure des Arts Plastiques et Visuelles en vervolgens in Brussel aan de Ecole Nationale Supérieure des Arts, La Cambre. Ondertussen vormt Brussel al bijna 20 jaar mijn vertrouwde stek; ik werk en woon er met mijn man en twee kinderen.

Om mijn artistieke werk te begrijpen en om er beter over te kunnen praten, maakte ik een catalogue non-raisonnée; een ruime, spontane, niet-chronologische en dus een tikkeltje dadaïstische inventaris van mijn schilderijen en zeefdrukken. Deze selectie bracht ik vervolgens per thema samen. Zo kon ik als beeldend kunstenaar enkele cruciale vragen beantwoorden: “Voor welke kwaliteiten ga ik? Waarom schilder ik en voor wie? Wat brengt me in beweging?”

Soms schilder ik vereenvoudigde composities – met behulp van strakke lijnen, geometrie en kleurverloop – om de intense ruimtelijkheid van grote vlakke figuren weer te kunnen geven. Andere keren transformeer ik concrete en heldere vormen in beelden waarvan de contouren vervagen en verdwijnen zodat het geheel vaag en onbegrensd wordt. Daarnaast werk ik met transparantie en de gelaagdheid van verf om de intensiteit van kleuren te tonen. Figuratieve motieven beeld ik vaak af in beweging of fragmentarisch, waardoor ik de nadruk leg op hun ongrijpbaarheid. De mono- of meer chromatische gradiënten (le dégradé heet dit zo mooi in het Frans) nemen duidelijk een belangrijke plaats in mijn abstracties.

Ik voel niet de behoefte om één thema tot in het oneindige uit te puren, hoewel bepaalde thema’s zeker terugkomen: architectuur, bomen, rizomen, landschappen, interieurs, vensters, concrete objecten en abstracties. Uit mijn catalogue non-raisonnée blijkt dat ik me vaak laat inspireren door wat ik dagelijks zie en wat resoneert met mijn gedachten. Een brede waaier aan spontane thema’s en de veelheid van deze thema’s in mijn werk maken van mij een vrij kunstenaar.

Uiteindelijk haal ik voldoening uit elk geslaagd beeld; elk beeld dat in staat is om de kijker even stil te laten staan. Voor mij is schilderkunst een venster op de wereld waarmee je naar buiten kan kijken. 

Kijk je met me mee?